Szukaj
Close this search box.
Szukaj
Close this search box.

CKZiU zaprasza do kształcenia na kierunkach gastronomiczno- żywnościowych

CKZiU w Strzałkowie od ponad 20 lat z małą przerwą kształci okoliczną młodzież na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Od paru lat dodatkowo szkoła proponuje kolejny pokrewny kierunek : Technik Technologii Żywności.

Oba te zawody są dwukwalifikacyjne a młodzież w ramach pierwszych kwalifikacji uzyskuje: zawód kucharz w technikum żywienia i zawód :cukiernik w technikum technologii żywności. Druga zaś kwalifikacja obejmuje organizację żywienia i produkcji żywności.

-Nasi uczniowie w tramach kształcenia zawodowego korzystają z bardzo wielu dodatkowych form zajęć : pokazy cukiernicze , warsztaty pracy z karmelem , spotkania ze znanymi kucharzami czy szkolenie z carvingu ( sztuki rzeźbienia w owocach ).

Dla klas pierwszych proponujemy również wdrożenie dodatkowych zajęć z zakresu dietetyki. Pracownia do nauki praktycznej nauki zawodu jest sześciostanowiskowa przystosowana do wymogów OKE , nowocześnie wyposażona w sprzęt zarówno do nauki w zawodzie kucharz jak i cukiernik . Wszyscy nauczyciele są czynnymi egzaminatorami OKE a wyniki egzaminów zawodowych są bardzo wysokie . Przez wiele lat praktyki odbywały się nie tylko w kraju ale i za granicą.

Nasi uczniowie uczyli się zawodu w Niemczech, w Danii a ostatnio uczennice Technikum Technologii Żywności odbywały praktykę zawodową we Włoszech . Ponadto w ostatnim roku szkolnym pomimo pandemii uczniowie zdążyli skorzystać z darmowych projektowych profesjonalnych szkoleń zakończonych certyfikatem z obsługi kelnerskiej, obsługi barmańskiej i baristycznej.

W przyszłym roku szkolnym zaplanowane są te i kolejne szkolenia jak choćby z zakresu zarządzania w gastronomii. Od kilku lat szkoła bierze również czynny udział w projekcie, w którym uczniowie przygotowują fantazyjne desery lodowe na bazie lodów Scholler. Ponadto uczennice klasy Technikum Technologii Żywności w ramach praktyk zawodowych pracowały w strzałkowskiej mleczarni nabierając pierwszych wrażeń i szlifów z pracy na produkcji czy w laboratorium.

Szkoła organizuje również wycieczki zawodowe i konkursy gastronomiczne oraz bierze udział w konkursach zewnątrzszkolnych. Co ważne uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z zakupem surowców i towarów na praktyki szkolne , gdyż wszystko zapewnia szkoła . Dla uczniów i nie tylko uczniów ale wszystkich osób dorosłych w ramach kształcenia ustawicznego proponujemy sobotnio-niedzielne darmowe Kursy Kwalifikacji Zawodowych kształcące w zawodach Kucharz lub Cukiernik.

To taka fajna alternatywa dla zmiany swoich kwalifikacji zawodowych czy pozyskania kolejnych.

Bardzo często uczniowie kończą szkołę posiadają dwa lub trzy zawody . A co po szkole ? Nasi absolwenci pracują i w strzałkowskiej mleczarni w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych czy w piekarni czy w Konspolu.

Niektórzy prowadzą firmy cateringowe , inni podjęli kształcenie na studiach i są mgr inż. Technologii Żywności a jeszcze inni nie pracują w zawodzie i są nauczycielami , dziennikarzami czy księgowymi.

Wszystkich niezdecydowanych jeszcze absolwentów szkół podstawowych zapraszamy do Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych bądź Technikum Technologii Żywności- mówią nauczyciele szkoły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *