
Koło Aktywnych Pań w Ciążeniu zostało zwycięzcą trzeciej edycji konkursu „Smaki Regionu”. Triumf zapewnił im comber jagnięcy z zapiekanką ziemniaczaną i czarną rzepą.
„Smaki Regionu” to konkurs kulinarny organizowany w ramach „Spotkań z Folklorem”. Jego celem jest promocja potraw regionalnych charakteryzujących się tradycją, ugruntowaną w czasie metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. W konkursie mogą brać udział zarówno osoby indywidualne, jak również stowarzyszenia czy koła gospodyń wiejskich z obszaru działania Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska”. W tym roku do rywalizacji zgłoszono 19 dań, które oceniła komisja konkursowa. Po spróbowaniu wszystkich potraw jurorzy zdecydowali, że trzecie miejsce zajęła kaczka z pyzami poznańskimi i czerwoną kapustą przygotowana przez Stowarzyszenie Społeczności Szemborowa, druga była karkówka książka w wykonaniu Stowarzyszenia „Razem możemy być lepsi” z Cienina Kościelnego, a najbardziej do gustu przypadł im comber jagnięcy z zapiekanką ziemniaczaną i czarną rzepą zgłoszony przez Koło Aktywnych Pań z Ciążenia. Po ogłoszeniu wyników zwyciężczynie nie kryły radości, ale także zaskoczenia. – Trzeci raz startowałyśmy w tym konkursie. Dwa lata temu udało nam się zająć drugie miejsce, ale takiego sukcesu jak w tym roku nikt się nie spodziewał. Cieszymy się, że taki konkurs jest organizowany, bo dziewczyny się mobilizują, chcą pokazać swoje umiejętności i uważamy, że jest to bardzo potrzebne – mówiła Iwona Sypniewska. Oprócz niej w zwycięskiej ekipie znalazły się również: Małgorzata Graczyk, Katarzyna Kosman i Beata Stróżyk. Podczas przygotowywania konkursowego dania każda z pań miała określone zadanie, jednak ich zdaniem najważniejszy był najwyższej jakości produkt, na którym pracowały. – Pomysłów było dużo ale szukałyśmy czegoś co by pochodziło z naszego Ciążenia. Zdecydowałyśmy się na jagnięcinę z gospodarstwa Włodzimierza Kryszaka i to właśnie dzięki niemu miałyśmy tak wspaniały produkt regionalny. Myślę, że to było podstawą naszego sukcesu – podsumowała.
Brak komentarzy