Jak brzmi fado i jak smakuje picapau?

Po raz drugi w historii PWSZ w Koninie odbył się Dzień Portugalski. Wszyscy przybyli mogli posłuchać portugalskiej muzyki fado, a na koniec spróbować tamtejszych dań. 

 

Uroczystość otworzył prof. Mirosław Pawlak, Rektor PWSZ w Koninie, który przywitał zagranicznych gościi podziękował za organizację imprezy. Podczas spotkania portugalscy studenci realizujący semestr swojej nauki w Koninie Juliana Helena Ribeiro Teixeira, Jose Carlos Carvalho da Silva, Rui Pedro Barros Vilafanha, Jose Miguel Ferreira Alves, Ricardo Daniel Azevedo Ferreira oraz Ricardo Jose Calejo Batista przybliżyli konińskim studentom historię, kulturę i tradycje swojej ojczyzny. Opowiedzieli o początkach Portugalii, znanych osobistościach w dziedzinach: sportu, muzyki i nauki. Studenci zaprezentowali także swoje macierzyste uczelnie Instituto Politécnico de Bragança oraz Universidade de Aveiro. Nie zabrakło również portugalskiej kuchni. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: picapau, bacalhau à brás czy filhós. Imprezę zorganizowali studenci wymiany Erasmus+ oraz pracownicy Biura Współpracy z Zagranicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *