Twoja informacja

Masz dla nas temat? Napisz!

Łosoś teriyaki – pomysł na obiad po japońsku

Lubisz sushi? Z pewnością polubisz też łososia teriyaki. Podobnie jak sushi, jest to danie wywodzące się z Japonii, a główne skrzypce odgrywa w nim łosoś. Jeśli szukasz przepisu na elegancki i jednocześnie szybki obiad, to łosoś w sosie teriyaki z warzywami sprawdzi się idealnie. Sprawdź, jak przyrządzić tę wyjątkową potrawę.

 

Jakie właściwości zdrowotne ma łosoś?

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Wiedzą o tym doskonale Japończycy – w ich diecie ryba ta zagościła na dobre. Model żywienia mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa uznawany jest za sposób na długowieczność. Mieszka tam najwięcej stulatków na świecie, a ryby spożywane są tam przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Łosoś stanowi cenne źródło takich składników, jak:

  • pełnowartościowe białko;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3);
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A);
  • magnez;
  • selen;
  • potas;
  • sód;
  • jod;
  • fosfor.

Zasady zdrowego żywienia mówią jasno, że ryby powinny pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Obecność łososia w jadłospisie chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w łososiu wspierają pracę mózgu i wpływają korzystnie na układ nerwowy.

 

Łosoś teriyaki – eksplozja smaków na talerzu

Łosoś teriyaki to po sushi najbardziej znana japońska potrawa. Jej najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości świeży łosoś. Ryba poddawana jest krótkiej obróbce termicznej, jej wnętrze pozostaje soczyste, a na wierzchu tworzy się słodko-słona, lepka glazura. Wyjątkowy smak tego dania to zasługa połączenia łososia z sosem teriyaki. Jest to gęsta marynata na bazie sosu sojowego, wykorzystywana w różnych japońskich daniach. Główne składniki teriyaki to: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Można przygotować go samodzielnie, podgrzewając wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach lub kupić gotowy sos teriyaki w sklepie z orientalną żywnością. Sos ten podkreśla smak wielu dań – przede wszystkim na bazie ryb (np. łososia) i drobiu. Może posłużyć jako marynata do pieczonych mięs, a nawet jako sos do makaronu.

Sos teriyaki to naturalne źródło intensywnego i głębokiego smaku umami, zwanego też piątym smakiem.  W połączeniu z innymi smakami równoważy i wzmacnia doznania, które docierają do naszych kubków smakowych. Potęguje wrażenia sensoryczne podczas jedzenia. Co ciekawe, smak ten występuje też w dużej ilości w samym łososiu. Nic więc dziwnego, że łosoś teriyaki jest tak smacznym daniem.

 

Pieczony łosoś w sosie teriyaki – przepis

Jeśli chcesz zachwycić gości efektownym daniem i jednocześnie łatwym w przygotowaniu, koniecznie poznaj przepis na  łososia teriyaki. Smak tej potrawy doskonale oddaje charakter japońskiej kuchni i z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.

Składniki na 3-4 porcje:

  • łosoś MOWI – 400 g;
  •  sos teriyaki – 100 ml;
  •  chiński makaron jajeczny – 1 opakowanie (200-250 g);
  • groszek cukrowy – ok. 200 g;
  • papryka – 2 sztuki;
  • dynia piżmowa – ½ sztuki;
  • czerwona cebula – 1 sztuka;
  • olej sezamowy – 1 łyżka stołowa;
  • sos sojowy – 3 łyżki stołowe;
  •  limonka i świeża kolendra do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Kawałki łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je gotowym sosem teriyaki. Wstaw rybę do piekarnika i piecz ją przez 15 minut. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami orientalnego dania.

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wszystkie warzywa pokrój w duże kawałki. Dynię piżmową najpierw pokrój, a potem obierz i usuń pestki. Pokrojone warzywa smaż na mocno rozgrzanej patelni lub woku, na odrobinie oleju, przez około 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do warzyw ugotowany makaron, olej sezamowy i sos sojowy, wymieszaj.

Makaron z warzywami przełóż na talerz i ułóż na nim łososia teriyaki. Dopraw świeżymi listkami kolendry i podaj z limonką pocięta w łódeczki. Kilka kropli świeżego soku limonki wyraźnie podkręci orientalny charakter tego dania.

 

*Artykuł sponsorowany