Twoja informacja

Masz dla nas temat? Napisz!

„Niemiecka” sałatka

Uczniowie klasy 5a ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Słupcy byli uczestnikami kolejnej edycji Akademii Młodego Studenta, które przygotowała Katedra Filologii PWSZ w Koninie.

Spotkanie w ramach AMS miało charakter warsztatów języka niemieckiego połączonych zręcznie z prostymi zajęciami kulinarnymi, dzięki czemu dzieci mogły na bieżąco werbalnie opisywać wykonywane czynności. Studentki III roku germanistyki, które prowadziły to spotkanie w ramach swoich zajęć z dydaktyki, opracowały zadania, krzyżówki i konkursy utrwalające słownictwo, składnię i pisownię przede wszystkim tych wyrazów, które właśnie wprowadzono. Dodatkowo przy akompaniamencie gitary nauczyły piosenki-przepisu na sałatkę, którą dzieciaki samodzielnie przygotowywały. ‒ Tomate und Mayonnaise.. . ‒ na przemian śpiewały i szatkowały z zapałem kolejne składniki, powtarzając: ‒  der rote Paprika, der grüne Gurke, der gelbe Käse.

Ich trzygodzinne zmagania zwieńczyła mała i zasłużona biesiada. Dzięki pomocy profesjonalnego kucharza, który na miejscu przygotował grillowane kiełbaski curry i w wielkiej misce połączył w całość pokrojone przez nie składniki sałatki makaronowej, „młodsi” studenci niemieckiego wydania AMS z zapałem spałaszowali niektóre z wyników swojej pracy. Inne pozostały w pamięci. ‒ Fajne były te zajęcia. I nasza sałatka ‒ zapewniali piątoklasiści. –Cieszymy się bardzo, że przez jeden dzień byliście studentami PWSZ w Koninie ‒ powiedziała na zakończenie niemieckiego wydania AMS dr Joanna Chojnacka-Gärtner, prorektor ds. rozwoju i promocji, pod której okiem studenci przygotowali akademię. Zwycięzcy konkursów otrzymali nagrody, a wszyscy młodzi studenci certyfikaty oraz czekoladowe mikołaje.


Brak komentarzy

Dodaj komentarz