Uczennice klasy Technikum Technologii Żywności z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie przygotowują się do praktyk zawodowych we Włoch.
Już niebawem bo zaraz na początku nowego roku szkolnego uczennice klasy już III Technikum Technologii Żywności wyjadą w ramach projektu ERASMUS do słonecznych południowych Włoch , by kształcić się zawodowo.
Praktyka potrwa dwa tygodnie i będzie to czas przeznaczony na zgłębienie tajników zawodowych jak i poznanie nowego kraju i kultury.
W ramach pobytu zaplanowano kilka wycieczek zarówno zawodowych jak i turystycznych. Dziewczyny kształcić będą się w super nowoczesnej szkole z bogatym wyposażeniem zarówno w sprzęt jak i audiowizualnie.
Każda pracować będzie na swoim stanowisku a praca ich będzie nagrywana, po czym będzie mogła przeanalizować swoja pracę i wyciągnąć wnioski.
Praktyka nakierowana będzie głównie na cukiernictwo ale nie zabraknie również tematów związanych z potrawami kuchni włoskiej.
Podczas pobytu przewidziano również kurs języka włoskiego zarówno dla uczniów jak i ich opiekunów.
Póki co uczennice w ramach przygotowań do wyjazdu uczestniczą w kursach językowych języka angielskiego i szkoleniu kulturowym, a już w czerwcu rozpoczynają praktykę zawodową tu w kraju.