Powiatowy Kulinarny Konkurs Międzyszkolny „Świat dookoła talerza”, skierowany do młodzieży uczącej się w zawodzie kucharz, w placówkach oświatowych, dla których powiat słupecki jest organem prowadzącym odbył się ostatnio w Słupcy.
Inicjatorem konkursu są nauczyciele z SOSW w Słupcy, we współpracy z ZSE w Słupcy, która to szkoła ma doskonale przygotowaną bazę gastronomiczną.
– Skorzystaliśmy z uprzejmości Zespołu Szkół Ekonomicznych, ponieważ szkoła ta ma profesjonalne pracownie gastronomiczne, które też są miejscem zdawania egzaminów, kwalifikacji T06 – w zawodzie kucharz, przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Jest to bardzo profesjonalne miejsce, stąd też pomysł, aby wykorzystać je w celu przeprowadzenia konkursu kulinarnego. Idea konkursu jest bardzo cenna, ponieważ łączy młodzież sprawną i niepełnosprawną.
Uczniowie SOSW w praktycznych zajęciach kulinarnych mogą konkurować z uczniami ZSE i CKZiU, dodaje im to pewności siebie, wiary we własne możliwości, niweluje dysfunkcje – powiedziała Anna Mydłowska dyr. SOSW w Słupcy.
Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim smak i zapach potraw (zupa i danie główne), estetykę i dekoracje potraw, dekoracje potraw, ich pomysłowość, zgodność z tematem przewodnim, pracochłonność, estetykę i dekoracje stołu, jak również poprawność podania (dobór i ułożenie sztućców, dobór bielizny stołowej i dobór naczyń).
Na konkursowym stole pojawiły się m.in. tradycyjny rosół, zupa piwna, zupa serowa, barszcz klarowny z pasztecikami, krem z brokułów oraz dania główne: roladka nadziewana szpinakiem, puree muślinowe z jabłkiem, puree muślinowe z curry, marchewka, roladka z serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami, sałatka ze szpinakiem, groszkiem i sezamem, czy limonkowa pierś kurczaka z tymiankiem, puree z batatów oraz gotowanymi szparagami z sosem holenderskim.
Z pomocą w organizacji konkursu przyszli sponsorzy, którzy ufundowali produkty i nagrody dla uczestników. Wielkie słowa podziękowania organizatorzy kierują do Spółdzielni Inwalidów „Przyjaźń” w Słupcy, Michał Owczarek z Mieczownicy (ufundował grzyby shiitake), Konspol Bis Słupca (ufundował mięso drobiowe) – zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dania głównego na bazie drobiu, Starostwa Powiatowego w Słupcy (upominki/gadżety) oraz Miejskiego Dom Kultury w Słupcy (bilety do kina).
Wyniki:
I miejsce Dominika Wiśniewska i Dominika Wilczewska-Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie:
II miejsce – Kamila Jackowska i Karolina Dziewiątką – ZSE Słupca (szkołę reprezentowali także: Łukasz Staszak i Daniel Ligocki)
III miejsce – Regina Janc i Michalina Ładowska-SOSW Słupca
TEKST/FOTO: Powiat Słupecki/Twoja Słupca.pl